21
Wikipedia, o noua revolutie
Autor: ionutPentru aceia dintre voi care folosesc in mod uzual motorul de cautare Google, nu mai este un secret faptul ca Wikipedia se apropie din ce in ce mai mult de primele rezultate listate in pagina pentru cat mai multe combinatii de cuvinte. Aceasta pozitionare din ce in ce mai buna a site-ului Wikipedia, s-a accentuat din ce in ce mai mult in ultimele luni.
Exista vreun motiv de ingrijorare ? Sau… ce se va intampla cu site-urile noastre ? Si noi avem dreptul sa fim listati printre primele rezultate… nu ?
Trebuie specificat ca acest trend ascendent nu este unul imaginar… Exista o serie de rapoarte care vin sa completeze si sa dovedeasca afirmatiile facute de mine. Mai precis, HitWise.com sustine ca in perioada Februarie 2006 – Februarie 2007, Wikipedia a obtinut 70% din traficul sau din motoarele de cautare, 50% provenind din Google. Daca la inceputul anului 2006, Wikipedia obtinea aproximativ 40% din numarul total de vizitatori din Google, la inceputul anului 2007, procentul a crescut cu aproximativ 10%. Acest trend vine sa dovedeasca tendinta Wikipedia de a ocupa primele locuri in cadrul rezultatelor de cautare.
Va prezint in randurile urmatoare raportul traficului site-ului Wikipedia, in functie de sursa, pe parcursul anului 2006 :
Asa cum se poate observa si din grafic, Google a “imprumutat” aproximativ 10% din traficul generat de Yahoo. Se pare ca pe parcursul anului 2006, Yahoo nu a putut tine pasul cu Google, in favoarea caruia se pare ca a pierdut cele 10%.
Acelasi raport, publicat de catre cei de la HitWise, prezinta evolutia traficului castigat de Wikipedia prin Google, adica procentul de trafic obtinut de Wikipedia, din totalul traficului motorului de cautare :
In anul 2006, traficul generat de Google catre Wikipedia a crescut cu peste 166%, ajungand sa ocupe locul 3 in topul site-urilor ce obtin trafic din Google. Primele doua locuri sunt ocupate de Google Images si MySpace.
De fiecare data cand am intalnit Wikipedia printre primele rezultate returnate de Google, m-am intrebat de ce aceasta tendinta apare doar in cazul acestui motor de cautare …
Unul dintre motivele pentru care Wikipedia se plaseaza din ce in ce mai bine in rezultate, ar putea fi ca aceasta reprezinta pentru Google o sursa de informatii de incredere. Totusi, acest lucru nu este pe deplin adevarat. Datorita faptului ca Wikipedia este o sursa gratuita de informatii, construita prin intermediul vizitatorilor sai, aceasta a fost si tinta celor mai multi spammeri. Concret, datorita faptului ca oricine poate edita un articol pe Wikipedia, au existat foarte multe persoane (inca mai exista) care au incercat sa refaca anumite articole in asa fel incat sa obtina o serie de avantaje. Intr-adevar, in acest moment, Wikipedia are foarte multe articole, si ceea ce este si mai interesant este ca articolele sunt scrise in foarte multe limbi. Dar, mai este foarte mult de lucru legat de nivelul la care sunt scrise acele articole. Multe dintre ele prezinta informatii insuficiente sau inexacte.
In mod cert, principalul factor care a influentat pozitia Wikipedia in cadrul rezultatelor de cautare, este reteaua de link-uri din care aceasta face parte. Este deja foarte cunoscut faptul ca Google acorda foarte multa atentie link-urilor pe care un site le detine, si, datorita caracterului restrictiv pe care Wikipedia l-a impus in aceasta privinta (adica toate link-urile prezente pe Wikipedia au NoFollow, si nu sunt validate ca link-uri externe in procesul de calculare a PageRank-ului), era de asteptat sa obtina o pozitie atat de favorabila.
Intr-adevar, Wikipedia detine foarte multe avantaje din punctul de vedere al optimizarii web. Volumul continutul informational al site-ului este de necontestat, zilnic obtine continut nou, proaspat, original, detine foarte multe link-uri unidirectionale catre paginile sale, practic, din punct de vedere SEO, nu are cum sa nu fie plasata asa de bine in cadrul rezultatelor motoarelor de cautare.
Totusi, aceste avantaje nu ar trebui sa fie elementele decisive. De ce ? Pentru ca in foarte multe cazuri, informatiile pe care Wikipedia le pune la dispozitie sunt scrise de persoane fara experienta in domeniu, si asa cum am sustinut si mai devreme, o parte din informatii sunt incomplete sau inexacte.
Nu sunt singura persoana care considera ca (cel putin pentru moment) Wikipedia incearca din rasputeri sa obtina pozitii fruntase in cadrul rezultatelor motoarelor de cautare, fara sa merite pe deplin acea pozitie universal fruntasa pe care si-o doreste (si probabil o va obine :-? ) Am citit despre cum o parte din profesorii din intreaga lume, nu mai accepta Wikipedia ca sursa de documentare pentru proiectele elevilor / studentilor lor. Mai mult, in America se discuta la nivel politic, (de conducere) sa se interzica accesul catre Wikipedia in cadrul librariilor din scoli.
Pentru mine, este destul de nelinistitor sa stiu ca o sursa de informatii care uneori pot fi partiale sau inexacte este plasata din ce in ce mai bine in motoarele de cautare. In mod cert, se pare ca Wikipedia a descoperit formula magica a motorului Google.
Trend-ul ascendent al Wikipedia este inregistrat si de compania comScore, care sustin ca in Ianuarie 2007 aceasta a reusit sa intre in top-ul primelor 10 brand-uri online din punctul de vedere al traficului, urcand 3 pozitii fata de luna precedenta :
- Yahoo (toate site-urile) – 129 milioane vizitatori
- Reteaua Time Warner – 117 milioane vizitatori
- Microsoft (toate site-urile) – 115 milioane vizitatori
- Google (toate site-urile) – 113 milioane vizitatori
- eBay – 81 milioane vizitatori
- Fox Interactive Media – 75 milioane vizitatori
- Amazon (toate site-urile) – 51 milioane vizitatori
- Reteaua Ask – 49 milioane vizitatori
- Reteaua Wikipedia – 43 milioane vizitatori
- New York Times Digital – 40 milioane vizitatori
Este evident faptul ca Wikipedia este pe cale de a deveni urmatorul gigant al internetului, si poate, chiar vom avea ocazia sa aflam despre vreo noua achizitie in schimbul unor sume ametitoare.
Alexa vine sa completeze statisticile oferite de comScore. In momentul scrierii acestui articol, Wikipedia se afla pe locul 11 in functie de trafic, in timp ce inaintea sa se afla mai multe site-uri ale Yahoo, Google si MSN.
Util (cel putin pentru noi) ar fi sa invatam din politica de marketing, cea de optimizare si de implementare a noilor tehnologii, practicate de Wikipedia in speranta obtinerii unui rezultat asemanator.
Pentru a fi instiintat despre noile articole publicate pe BizPro.ro puteti folosi Feed-ul RSS.
Site-ul BizPro.ro este creat, optimizat si intretinut de catre jjSoft.ro.
Prin prisma unei vaste experiente privind prezenta online, alaturi de o bogata activitate pe web-ul romanesc, jjSoft.ro ofera servicii profesionale de Optimizare Web, Creare Site si Promovare Online, la preturi competitive.
Nu ezitati sa solicitati o oferta personalizata, sau sa ne contactati in cazul in care sunteti interesat de serviciile noastre.
Abia astept sa vad motorul de cautare ‘wikiasari’. Sunt sigur ca va fii destul de competitiv, dar tind sa cred ca Google va ajunge intr-un fel numarul 1, deoarece e simplu si precis.
[...] Citeste mai mult : » Wikipedia, o noua revolutie :: Optimizare Web, Optimizare Site … [...]
Adauga comentariu