15
Google Android – Cheia succesului mobil
Autor: ionutChiar daca initial umblau zvonurile ca Google si-ar dezvolta propriul telefon mobil, ca o alternativa pentru iPhone, nu a existat nici o confirmare oficiala din partea Google legat de acest lucru. In schimb, in urma cu ceva timp, Google a decis sa anunte lansarea unei platforme mobile proprii, ce va reprezenta o baza pentru o gama larga de terminale mobile, si care va incorpora o serie de facilitati si servicii oferite de acestia.
Asa cum s-a adeverit in urma cu 2 zile, aceasta platforma exista, ea a fost lansata oficial sub numele de Android. Modul in care a fost proiectata si dezvoltata aceasta platforma este caracteristic profesionalismlui si simplitatii cu care Google ne-a obijnuit deja.
Un aspect foarte important de mentionat este modul in care cei de la Google au decis sa faca aceasta platforma cunoscuta. Acestia au folosit o solutie inedita de marketing, pe care o voi analiza in randurile urmatoare.
Desi multi confunda Android cu un sistem de operare mobil, acesta nu este doar atat. Google Android este o platforma mobila ce cuprinde mai multe functionalitati :
- Sistem de operare mobil – avand la baza sistemul de operare Linux, cu toate avantajele oferite de acesta privind securitatea informatiilor, fiabilitate si performanta
- Masina virtuala Dalvik optimizata pentru terminale mobile
- Framework de dezvoltare, ce permite reutilizarea resurselor software intre aplicatii
- Browser Web integrat, bazat pe engine-ul open-source WebKit
- Librarie Grafica, ce contine functii atat pentru grafica 2D cat si 3D (OpenGL)
- suport SQL, cu ajutorul SQLite
- suport pentru aplicatii multimedia
- suport GSM, 3G, EDGE, Bluetooth si WiFi
- suport pentru sistem GPS, camera video/foto si accelerometru
Se poate observa foarte usor ca functionalitatile oferite de Android sunt multiple, depasind orice sistem de operare mobil dezvoltat in momentul de fata. Toate aceste functionalitati sunt sustinute de proiecte open-source sau GPL, ceea ce face ca Android sa fie acceptat mult mai usor, atat prin gratuitatea sa, cat si prin posibilitatea de dezvoltare a acestora de catre developerii din intreaga lume.
Tocmai aceasta particularitate va face ca Android sa devina popular foarte usor. Iar, pentru a ajuta popularizarea acestuia in special in mediul developerilor, Google a hotarat sa lanseze un concurs de proportii, prin care sa incurajeze developerii sa dezvolte aplicatii pentru platforma Android.
Google a anuntat ca va oferi 10 milioane de $ sub forma de premii pentru developerii care vor dezvolta cele mai interesante aplicatii pentru platforma Android, dupa cum urmeaza :
Vor exista 2 concursuri, premiile fiind repartizate in mod egal pentru ambele concursuri :
- Primul concurs va accepta inscrierile dezvoltatorilor intre 2 Ianuarie 2008 si 3 Martie 2008.
- Al doilea concurs se va desfasura in momentul in care vor aparea pe piata primele dispozitive mobile ce vor folosi platforma Android, undeva in a doua jumatate a anului 2008.
Primele 50 dintre cele mai interesante aplicatii inscrise in perioada 2 Ianuarie – 3 Martie 2008 vor fi rasplatite cu un premiu in valoare de 25.000$, pentru a incuraja dezvoltarea ulterioara a acestora. Din aceste 50 de aplicatii, vor fi selectate 10 care vor primi un premiu de 275.000$ si 10 care vor primi 100.000$
Consider ca acesta este cel mai potrivit mod de a populariza un produs gratuit, open-source in cadrul comunitatilor de dezvoltatori din intreaga lume. Google se afla intr-o situatie de castig dublu. Solutia de marketing aleasa este castigatoare, indiferent de cum vor decurge lucrurile. Premiile oferite sunt foarte atractive pentru orice dezvoltator de software mobil (si nu numai) din intreaga lume.
Google a pus la dispozitie dezvoltatorilor o platforma mobila completa, de ultima generatie si revolutionara, le-a oferit acestora uneltele necesare dezvoltarii de aplicatii pentru aceasta platforma, a facut publice specificatiile si documentatia platformei mobile, ce mai ramanea de facut ? Mai trebuia doar sa invite dezvoltatorii sa foloseasca aceste produse.
Vor exista foarte multi dezvoltatori interesati de aceasta platforma, si automat vor fi create foarte multe aplicatii, unele mai bune, altele mai slabe.
Ce trebuie sa faca un producator ca produsul pe care-l ofera sa aiba succes pe piata? Trebuie sa urmareasca nevoile si cerintele clientilor sai. Cine ar putea cunoaste mai bine nevoile si cerintele clientilor, decat clientii ? Google a oferit posibilitatea clientilor sai de a dezvolta Android conform cerintelor proprii. Din punctul de vedere al managementului calitatii, aceasta este o situatie aproape ideala, in care produsul ce urmeaza a fi lansat este practic realizat chiar de catre clienti.
In timp ce iPhone-ul de la Apple a cunoscut un succes enorm datorita particularitatilor sale, caracteristice produselor Apple, cum ar fi interfata MultiTouch sau suportul AJAX, Google incearca sa depaseasca succesul Apple, oferind clientilor tocmai ce acestia isi doresc. Apple a anuntat ca vor lansa, in prima parte a anului 2008, un mediu de dezvoltare de aplicatii pentru iPhone, incercand sa adopte aceeasi pozitie cu cea a celor de la Google. Din punctul meu de vedere acest lucru este imposibil, tocmai datorita politicii restrictive pe care Apple o practica. Pe de alta parte, cei de la Google au hotarat sa dezvolte un produs performant, revolutionar, sa il ofere gratuit, si, mai mult, sa isi plateasca clientii pentru perfectionarea acestui produs.
In mod cert, inainte ca primele terminale mobile ce vor folosi platforma Android vor fi lansate, segmentul cu cel mai mare potential privind dezvoltarea ulterioara a acesteia, va fi deja familiarizat cu sistemul.
De ce este Google dispus sa cheltuie sume asa de mari pentru a populariza platforma Android ? Toate cheltuielile pe care Google le-a avut legat de dezvoltarea platformei pot fi considerate ca fiind investitii pe termen lung. Industria mobila trece printr-o perioada de dezvoltare accelerata, iar o data cu aceasta toate serviciile aferente. Spre exemplu, domeniul de advertising pe dispozitivele mobile nu este inca exploatat. Google a invatat cu mult timp in urma ca detinerea monopului intr-un domeniu este un atu foarte important in vederea atingerii succesului in acel domeniu. Ce urmareste Google ? Urmareste detinerea monopolului in ceea ce priveste industria mobila. Doreste sa-si popularizeze produsele si serviciile care le ofera deja, adaptate pentru piata mobila. Doreste sa patrunda in industria de advertising mobil, care promite venituri colosale pe viitor, datorita potentialului ridicat. Nu in ultimul rand, Google doreste sa peintampine nevoile potentialilor sai clienti, pentru ca aceasta este o conditie obligatorie in vederea obtinerii performantelor maxime.
Mai multe detalii legate de Platforma Android, pot fi gasite aici.
Pentru a fi instiintat despre noile articole publicate pe BizPro.ro puteti folosi Feed-ul RSS.
Site-ul BizPro.ro este creat, optimizat si intretinut de catre jjSoft.ro.
Prin prisma unei vaste experiente privind prezenta online, alaturi de o bogata activitate pe web-ul romanesc, jjSoft.ro ofera servicii profesionale de Optimizare Web, Creare Site si Promovare Online, la preturi competitive.
Nu ezitati sa solicitati o oferta personalizata, sau sa ne contactati in cazul in care sunteti interesat de serviciile noastre.
[…] cum spunea Ionut de la bizpro.ro , chiar daca initial umblau zvonurile ca Google si-ar dezvolta propriul telefon mobil, ca o […]
[…] un mare fan Google. In urma cu vreo 2 ani, cand Google anunta platforma Android am fost foarte entuziasmat. Asa a inceput lunga perioada de asteptare a acestei platforme. Cand a […]
Adauga comentariu