Optimizare Web

Promovare Online ~ Consultanta Web ~ Dezvoltare Site

Oct
19

Mobilitate, Fiabilitate si Functionalitate. Apple si Google.

Autor: ionut

Desi este previzibil, viitorul industriei IT la nivel mondial va cunoaste o serie de evolutii, care vor revolutiona utilitatea terminalelor mobile, asa cum le cunoastem noi acum.

In momentul de fata, nume mari, precum Google, Yahoo, Microsoft sau Apple incearca sa patrunda in domeniul mobil al utilizatorilor de internet, lansand servicii mobile, creand o punte intre internetul cunoscut pana in momentul de fata, si varianta sa mobila.


In timp ce Google lanseaza din ce in ce mai multe servicii destinate utilizatorilor mobili, precum Google Mobile Search, Gmail Mobile, Google Docs Mobile, Google News, Google Maps sau Google Picasa Web Albums, rivalii sai, incearca sa tina pasul cu acesta, cu mari eforturi, si fara reusite considerabile. Din dorinta de a preintampina nevoile utilizatorilor, si pentru a facilita interactiunea acestora cu serviciile oferite de Google, acesta din urma planuieste un sistem de operare propriu, pentru terminalele mobile, care, cu siguranta va fi caracterizat de simplitatea, utilitatea si performantele cu care Google ne-a obijnuit deja.
Companii rivale, precum Microsoft, sau Apple, detin deja sistemul de operare mobil, ce ar putea fi folosit ca si platforma pentru restul de servicii oferite. Totusi, in cazul Microsoft, acesta avand mai mult de 5 ani experienta in domeniul terminalelor mobile, serviciile mobile oferite sunt foarte putine, si de cele mai multe ori, slab calitative. Accesul online la email, si la celelalte servicii mobile Microsoft Live, aparute in urma lansarii portalului Microsoft Live nu reusesc deocamdata sa se ridice la nivelul serviciilor oferite de Google. Se pare ca Microsoft a reusit intotdeauna sa se plaseze cu cativa pasi in urma concurentei, si oricat de multe eforturi ar fi depuse, tot nu isi pot imbunatati pozitia.

Desi Yahoo nu detine un sistem de operare mobil, si nici nu planuieste (in mod oficial) sa lanseze unul, compania a stiut cum sa isi promoveze produsele, pentru a-si asigura un loc important pe piata mobila. Prin incheierea de contracte de colaborare cu nume mari din domeniul producatorilor de terminale mobile, Yahoo s-a asigurat ca serviciile oferite vor fi prezente pe dispozitive Nokia, Samsung, sau BlackBerry.

Nebunia care a cuprins intreaga lume din momentul in care iPhone a fost lansat, este o dovada in plus a potentialului industriei IT mobile, atat in ceea ce priveste domeniul software si servicii cat si domeniul hardware. Este evident ca Apple a stiut sa atraga prin designul, fiabilitatea si ingeniozitatea produselor sale, inca de prin anii ’70, iar in momentul de fata, castiga detasat orice comparatie cu rivalii sai.

In mod evident, viitorul va fi unul mobil. Pe masura ce terminalele mobile reusesc sa execute functii din ce in ce mai complicate, acestea suplinesc anumite sarcini, care in mod normal ar fi fost indeplinite de calculatorul clasic.

Din punctul de vedere al utilizatorului mobil, consider ca un viitor benefic ar putea exista in cazul in care serviciile Google, ar fi preluate de catre terminalele mobile de la Apple, intr-o colaborare in care ambele parti ar avea de castigat. Prin calitatea si aspectul dovedit de Apple, functionalitatea, simplitatea si utilitatea oferite de Google, domeniul mobil va fi revolutionar.

Ceea ce Google a reusit sa efectueze, pe langa serviciile pe care le ofera, este un DataCenter impresionant, administrat prin intermediul unor tehnologii proprii, in care a investit miliarde de dolari. Microsoft se straduieste din rasputeri sa-si construiasca propriul sistem de servere, si desi detine avantajul utilizarii tehnologiilor proprii, precum a sistemelor de operare Windows Server, cheltuind chiar mai multi bani decat Google, nu reuseste sa tina pasul. Sa numim oare “avantaj” utilizarea tehnologiilor proprii Microsoft?

Un super-calculator dezvoltat de cei de la Google, ar putea reprezenta back-endul, sau suportul pentru terminale mobile de ultima generatie proiectate de catre cei de la Apple. Bineinteles ca nu este exclus ca aceasta varianta sa fie deja negociata intre cele doua companii. Importante ar fi avantajele oferite de o asemenea colaborare :


Accesibilitate

Google este renumit pentru modul in care isi finanteaza produsele. Majoritatea produselor sau serviciilor oferite de Google sunt gratuite, acesta finantandu-se prin intermediul reclamelor ce sunt afisate utilizatorilor. Un terminal mobil proiectat de Apple, cu un design revolutionar si performante ridicate, ar putea fi sustinut de catre Google, pentru a-i asocia acestuia un pret scazut de vanzare, spre exemplu de 100-200$. Serviciile disponibile pe terminal, implementate de Google, prin intermediul super-calculatorului, terminalul reprezentand doar interfata dintre super-calculator si utilizator, ar putea fi si acestea gratuite, cu conditia acceptarii afisarii de reclame.

Flexibilitate

In momentul in care ar fi nevoie de actualizarea anumitor parametrii ai serviciilor oferite, modificarea s-ar rezuma la nivelul super-computerului, deoarece terminalul ar fi reprezentat doar printr-un browser performant lucrand doar la nivelul de interfata. In acelasi timp, simplitatea serviciilor oferite de Google, le-a facut pe acestea sa fie adoptate si de persoane cu putine cunostinte in domeniu.

Pentru ca informatiile vor fi stocate pe un server central, accesul la acestea s-ar putea efectua prin intermediul unui cont personal, permitand utilizatorilor sa foloseasca orice terminal, pentru a-si accesa datele personale. In acelasi timp, personalizarea interfetei terminalelor s-ar rezuma doar la autentificarea in cont a utilizatorului.

Datorita evolutiei tehnologice din ce in ce mai rapide, terminalele mobile se afla tot timpul intr-o continua dezvoltare, ceea ce inseamna, in mod implicit, ca utilizatorii sunt determinati sa isi schimbe din ce in ce mai des dispozitivele mobile. Ce ar insemna sa le configureze, personalizeze, sau actualizeze documentele, informatiile personale, pozele sau orice tip de informatie pe toate terminalele utilizate?
Functinoalitate

De ce sa iti cumperi un calculator foarte performant, doar pentru a scrie referate la Engleza, sau pentru a trimite email-uri. De ce sa utilizez un calculator desktop pentru a trimite un email, sau pentru a porni un VideoChat cu un prieten? Dispozitivele mobile, asa cum am precizat la inceputul articolului, si, de altfel, cum se poate observa chiar in acest moment, au inceput sa inlocuiasca o parte din functiile calculatoarelor consacrate. Daca prin 1996 trebuia sa ai un computer performant (la acea vreme) pentru a asculta MP3-uri, acum un MP3 Player portabil, iar rade in fatza acelui calculator. Video iPod, sau MP4 player ? In Japonia, televiziunea mobila IPTV este folosita deja de cativa ani.
Mobilitate

Viitorul este mobil. Asta deja se stie. Ceea ce nu se stie este daca si informatiile vor fi mobile, sau vor fi stocate pe un super-calculator. Ar fi interesant sa putem accesa o baza de date cu toate melodiile din lume, cautand prin intermediul Google ( cui altcineva ?) melodia dorita, pentru ca mai apoi sa o putem asculta on-line pe terminalul mobil. Ar fi interesant sa putem vizualiza starea in care se afla automobilul personal, si sa il putem localiza in parcare prin intermediul Google Maps, pe terminalul mobil dotat cu GPS.

Sunt lucruri care deja se intampla la un anumit nivel. Nu trebuie decat un pic din “sosul secret al Google” si “viziunea revolutionara” a proiectantilor Apple, pentru ca toate aceste lucruri sa devina activitati zilnice.

Pentru a fi instiintat despre noile articole publicate pe BizPro.ro puteti folosi Feed-ul RSS.
 
 Site-ul BizPro.ro este creat, optimizat si intretinut de catre jjSoft.ro.

   Prin prisma unei vaste experiente privind prezenta online, alaturi de o bogata activitate pe web-ul romanesc, jjSoft.ro ofera servicii profesionale de Optimizare Web, Creare Site si Promovare Online, la preturi competitive.
   Nu ezitati sa solicitati o oferta personalizata, sau sa ne contactati in cazul in care sunteti interesat de serviciile noastre.

Creare Site Basic
Creare Site
Basic

de la 150€
Creare Site Plus
Creare Site
Plus

de la 250€
Creare Site Silver
Creare Site
Silver

de la 350€
Creare Site Gold
Creare Site
Gold

de la 500€
Optimizare Web
Optimizare
Web

de la 150€

  1. Iphone | Apple | Mac Blog » Mobilitate, Fiabilitate si Functionalitate. Apple si Google. :

    […] – Optimizare Web Gratuita, Promovare Site Online put an intriguing blog post on Mobilitate, Fiabilitate si Functionalitate. Apple si Google.Here’s a quick excerpt […]

  2. My Ghillie » Mobilitate, Fiabilitate si Functionalitate. Apple si Google. :

    […] Check it out! While looking through the blogosphere we stumbled on an interesting post today.Here’s a quick excerptIn momentul de fata, nume mari, precum Google, Yahoo, Microsoft sau Apple incearca sa patrunda in domeniul mobil al utilizatorilor de internet, lansand servicii m obile, creand o punte intre [. . . ]… […]

Adauga comentariu

    Despre BizPro.ro

     BizPro.ro are ca scop principal informarea vizitatorilor sai, privind tehnicile actuale de promovare si optimizare web, reprezentand in acelasi timp un mediu de prezentare a produselor si serviciilor oferite de catre jjSoft potentialilor sai clienti.