Optimizare Web

Promovare Online ~ Consultanta Web ~ Dezvoltare Site

Sep
21

Continut versus Link-uri

Autor: ionut

Intotdeauna a existat dezbaterea aceasta. Ce aduce mai mutle beneficii unui site : Continutul sau, sau Link-urile pe care acesta le primeste ? Desi in aceasta privinta, parerile sunt impartite in comunitatea webmasterilor din ziua de azi, incep totusi sa se prefigureze o serie de tendinte, sau de directii recomandate de a fi urmate.

Link-urile

Incepand cu ultimii ani, si pana in prezent, motoarele de cautare (in special Google) a acordat (si inca acorda) o foarte mare importanta link-urilor pe care un site le primeste. Aceasta masura a fost adoptata pentru a putea elimina rezultatele care nu prezinta interes pentru vizitatori. Un site de tip SPAM (teoretic) nu prezinta interes pentru utilizatori, si (teoretic) acesta nu primeste link-uri relevante din partea unor site-uri de incredere. Din punctul meu de vedere, aceasta masura este bine gandita, si are o logica puternica.

PageRank-ul unei pagini este calculat in functie de calitatea si numarul (observati ordinea) link-urilor pe care o pagina (sau un site) le primeste. Astfel, din acest punct de vedere, PageRank-ul unui site, are legatura directa cu popularitatea acestuia.

In acelasi timp, din punctul de vedere al optimizarii web, link-urile sunt cea mai buna unealta in vederea optimizarii unei pagini, sau a unui site. Textul cuprins in ancora link-urilor ajuta pentru pozitionarea in cadrul rezulatelor motoarelor de cautare (in special Google).

Continutul

In ultima perioada, majoritatea motoarelor de cautare (in special Google) acorda din ce in ce mai multa atentie continutului informational al site-urilor pe care le indexeaza. Se acorda din ce in ce mai multa atentie site-urilor care prezinta un continut autentic, original, si de calitate. Desi inca exista scapari din acest punct de vedere, Google penalizeaza site-urile ce prezinta continut duplicat, sau, invers spus, site-urile ce prezinta un continut unic, sunt avantajate.

Motoarele de cautare favorizeaza acele site-uri care aduc un plus informational in oceanul asta imens, numit internet. De ce ? Pentru ca de asta au nevoie utilizatorii. Daca toate site-urile ar prezenta aceeasi informatie, in acelasi mod, ce rost ar mai avea ca acestea sa existe ? Accesand unul din acele site-uri e ca si cum le-ai accesat pe toate. In al doilea rand, diversitatea opiniilor este absolut necesara in ziua de azi, cand sunt posibile atatea alternative. Ce ar insemna daca o stire, compusa subiectiv ar fi preluata de toate agentiile de presa, si publicata in toate ziarele, asa cum a fost aceasta alcatuita initial ? Ar insemna o manipulare foarte usoara a opiniei publice. In acelasi timp, aceeasi stire, prezentata in mai multe moduri, va lasa la latitudinea cititorilor sa analizeze calitatea, si aspectele corecte ale acesteia. Omul, (internautul) este fiinta rationala, si are dreptul si posibilitatea sa discearna intre bine si rau.

Astfel, motoarele de cautare incep din ce in ce mai mult sa acorde atentie calitatii continutului prezentat pe site-urile indexate.

Continut versus Link-uri. Dezbatere

Desi dezbaterea aceasta a existat, exista, si va exista, parerile fiind impartite, consider ca o gandire constructiva, pe termen lung, va putea genera un raspuns acestei intrebari.

Sunt sigur ca vor exista persoane care nu vor fi de acord cu modul in care privesc eu lucrurile in aceasta dezbatere, dar precizez ca am incercat sa fiu cat mai rational, si mai ales, prin prisma dezvoltarii unei activitati online pe termen lung.

Din punctul meu de vedere, ambele aspecte sunt foarte importante atunci cand se urmareste succesul intr-o activitate online, desi, in functie de stadiul in care se afla acea activitate, importanta celor doua difera.

Site Nou : Continut de calitate, Link-urile foarte importante

Desi atunci cand se lanseaza un site nou, calitatea si relevanta continutului este foarte importanta, consider ca link-urile pe care acel site le primeste imediat dupa lansare, sunt foarte importante.

Deoarece in momentul in care Google descopera un site nou, si decide sa il indexeze, acesta este privit cu scepticism, consider ca relevanta si calitatea continutului este foarte importanta. In acelasi timp, prima impresie conteaza de cele mai multe ori, si de aceea e bine sa impresionati pozitiv inca de la inceputul activitatii online.

Din punctul de vedere al link-urilor ce le primeste un site proaspat lansat, lucrurile sunt foarte simple. Pentru ca motorul de cautare sa indexeze un site, este necesar ca acesta sa afle de existenta site-ului. Cum ? Prin intermediul link-urilor.

Asa cum am spus anterior, pozitia in rezultatele motoarelor de cautare, este influentata direct de link-urile (si de calitatea acestora) pe care le primeste un site.

In cazul unui site nou, desi continutul de calitate este necesar, nu este suficient. Un site fara link-uri nu este indexat. Un site care nu este indexat, nu primeste trafic din partea motoarelor de cautare. Un site fara trafic implica … lipsa clientilor, sau a veniturilor.

Termen scurt : Link-urile castiga in fata continutului

Atunci cand se urmareste atingerea unui succes rapid, si pe termen scurt, atunci link-urile sunt mult mai importante decat continutul. Chiar daca si in acest caz, trebuie evitat continutul duplicat, fiind recomandat un continut informational de o calitate minima, in defavoarea unui continut fara relevanta, ceea ce face diferenta intre succes si esec, in acest caz sunt link-urile.

Un site cu link-uri de calitate, ce contin ancore create inteligent, poate propulsa un site catre primele rezultate in cadrul motoarelor de cautare. Problema apare atunci cand motoarele de cautare analizeaza continutul informational al site-ului, si decid ca acesta nu merita pozitia pe care o ocupa. Sau, in momentul in care are loc “propulsia” se aprinde vreun beculetz pe la unul din inginerii Google, si acesta decide ca site-ul trebuie penalizat, deoarece nu merita pozitia pe care incearca sa o ocupe.

Exista cazuri in care aceasta metoda se doreste a fi aplicata. Spre exemplu, atunci cand un site este creeat special pentru o activitate particulara, ce urmeaza sa aiba loc in viitorul apropiat, iar dupa consumarea acesteia, site-ul respectiv sa nu-si mai justifice existenta.

Spre exemplu, in cazul (ipotetic) in care presedintele tarii urmeaza sa-si dea demisia. Cineva ar dori sa speculeze acest lucru, creand site-ul : demisia-presedintelui.ro, si pentru a se pozitiona primul in cadrul rezultatelor motoarelor de cautare pe tema demisiei presedintelui, va construi o retea puternica de link-uri catre site-ul respectiv. Daca va reusi sa adune destule link-uri de calitate, site-ul respectiv va capta cu siguranta o mare parte din trafic, generand implicit, si un venit pe masura. Cine nu si-ar dori sa se claseze inaintea articolelor dedicate din ziarele importante, etc. In momentul in care presedintele a demisionat, si toata problema respectiva a fost data uitarii, site-ul respectiv nu ar mai prezenta prea multa importanta, caz in care, daca este descoperit, si penalizat de motoarele de cautare, nu ar fi o problema asa de grava.

Bineinteles ca ideea prezentata anterior nu este cea mai buna din punctul de vedere al moralitatii, si bineinteles ca exista cazuri in care importanta link-urilor pe termen scurt poate fi folosita in scopuri mult mai constructive, dar, ideea anterioara a fost prezentata tocmai pentru a sublinia potentialul pe care il au link-urile in acest moment.

Termen Lung : Continutul de calitate este cheia succesului

Pe termen lung, un site rezista doar daca reuseste sa castige increderea vizitatorilor. Un site cu un continut relevant, si calitativ va reusi cu siguranta pe termen lung sa-si impuna numele, sa devina o autoritate in domeniu.

Continutul de calitate aduce link-uri de calitate. Un site ce prezinta un continut informational apreciabil, va fi folosit de comunitatea online ca referinta, sau chiar ca unitate etalon. Astfel, va obtine link-uri relevante, in timp ce va castiga increderea vizitatorilor.

Din alt punct de vedere, intr-un viitor ideal, in care internautilor li se va furniza exact acele informatii de care au nevoie, calitatea continutului va fi un factor principal pentru o activitate de succes. In momentul de fata, algoritmii care se folosesc de link-urile pe care le primeste un site, pentru a stabili calitatea acestuia, pot fi influentati. Astfel, se poate ca un site cu o calitate scazuta sa fie pozitionat inaintea unuia mult mai relevant.

In cazul in care pe viitor nu se va mai tine cont asa de mult pe link-urile ce le primeste un site, atunci cu siguranta se va pune accent pe continutul informational al acestuia.

Un continut calitativ, din toate punctele de vedere, indiferent de cazul de utilizare, sau scopul unei activitati online, va fi de ajutor.

Tot din acest punct de vedere, un design de calitate, poate sustine un continut nu foarte calitativ. Cu alte cuvinte, ambalajul, sau modul de prezentare este foarte important atunci cand se urmareste castigarea increderii vizitatorilor.

Prin continut de calitate se intelege informatii proaspete, autentice, unice, relevante si utile. Exact ceea ce are nevoie un vizitator, interesat de domeniul de activitate al site-ului.

Ca o particularitate a acestui caz, este destul de important si numele de domeniu, sau cat de relevant este acesta pentru domeniul de activitate al site-ului.

Domeniul de activitate. Echilibrul intre Link-uri si Continut

In timp ce pentru un site ca acesta (BizPro.ro), este foarte important ca informatiile prezentate sa fie proaspete, originale si utile vizitatorilor ce se incadreaza in target-ul sau, exista domenii de activitate in care informatiile prezentate nu pot fi originale, sau autentice.

Spre exemplu, un site ce prezinta o lista de hoteluri, si puncte de atractie turistica dintr-o anumita zona. Hotelurile au aceeasi adresa, ofera aceleasi servicii, au acelasi nume si aceleasi modalitati de contact, indiferent de site-ul pe care acestea sunt prezentate. Astfel, diferenta intre site-urile concurente se va face in principal pe baza link-urilor pe care acestea le detin.

Astfel, in functie de domeniul de activitate al site-ului exista un echilibru intre link-uri si continutul acestora. Un webmaster bun, va gasi proportia ideala pentru a deveni lider in domeniu.


Termeni specifici :

Pentru a fi instiintat despre noile articole publicate pe BizPro.ro puteti folosi Feed-ul RSS.
 
 Site-ul BizPro.ro este creat, optimizat si intretinut de catre jjSoft.ro.

   Prin prisma unei vaste experiente privind prezenta online, alaturi de o bogata activitate pe web-ul romanesc, jjSoft.ro ofera servicii profesionale de Optimizare Web, Creare Site si Promovare Online, la preturi competitive.
   Nu ezitati sa solicitati o oferta personalizata, sau sa ne contactati in cazul in care sunteti interesat de serviciile noastre.

Creare Site Basic
Creare Site
Basic

de la 150€
Creare Site Plus
Creare Site
Plus

de la 250€
Creare Site Silver
Creare Site
Silver

de la 350€
Creare Site Gold
Creare Site
Gold

de la 500€
Optimizare Web
Optimizare
Web

de la 150€

 1. Culegatorul :

  Optimizarea site-urilor pentru motoarele de cautare in special pentru Google e un proces din ce in ce mai greu de controlat in special de webmasterii romani care de pe terenul de fotbal sau de la masa de ping-pong din spatele blocului…

 2. Vali Enache :

  Echilibru intre Link-uri si Continut ?
  Eu cred ca link-urile sunt mai importante si pe termen lung.

 3. ionut :

  Andrei are dreptate. Intotdeauna continutul original si proaspat a fost (si este) foarte important pentru Google.

  In acelasi timp, un continut de calitate atrage mai multe beneficii. Inclusiv link-uri de durata, vizitatori statornici, etc.

 4. Cristi :

  Pana cand vor fi implementate programe automate de intelegere contextuala a unei pagini, continutul nu va ajunge sa aiba importanta pe care e clar ca ar trebui sa o aiba. Din ce stiu eu inca aceste lucruri nu au fost realizate, chiar daca se lucreaza de ani de zile.
  Probabil ca pana atunci link-urile vor avea un rol important, mai ales in prima faza, de publicare a unui site.

Adauga comentariu

  Despre BizPro.ro

   BizPro.ro are ca scop principal informarea vizitatorilor sai, privind tehnicile actuale de promovare si optimizare web, reprezentand in acelasi timp un mediu de prezentare a produselor si serviciilor oferite de catre jjSoft potentialilor sai clienti.