Optimizare Web

Promovare Online ~ Consultanta Web ~ Dezvoltare Site

Nov
13

Google Index – O copie a web-ului

Autor: ionut

In momentul in care va lansati un site, una din principalele probleme pe care le puteti intalni va fi : cum sa va faceti cunoscuta prezenta online. Cea mai simpla metoda de a obtine vizitatori este prin intermediul motoarelor de cautare. Avantajul major al acestei metode este ca traficul generat catre site-ul dvs. de motoarele de cautare, va fi trafic orientat catre tema cu care se ocupa site-ul. Alt avantaj, este ca acest trafic este complet gratuit. Pentru a beneficia totusi de acest trafic, este neaparat necesar ca site-ul dvs. sa fie listat in motoarele respective de cautare. Deoarece peste 80% din traficul generat de motoarele de cautare este generat de Google, atunci cand ma voi referi in randurile ce urmeaza la motoare de cautare, ma voi referi in mod special la acesta.

In continuare voi prezenta metodele prin care puteti face ca site-ul dvs. sa fie listat in cadrul rezultatelor returnate de Google. Se urmareste in mod special ca site-ul dvs. sa fie listat in urma unei cautari ce are ca obiectiv o serie de cuvinte cheie ce se incadreaza in tema acestuia.

Primul pas in vederea obtinerii de trafic din motoarele da cautare, este ca site-ul dvs. sa fie listat in indexul Google (sau indexat), iar apoi, optimizarea acestuia pentru rezultate cat mai bune. Google isi construieste indexul prin scanarea paginilor site-urilor si salvarea informatiilor oferite de acestea in cadrul unei baze de date personale (index). In momentul in care cineva lanseaza o cautare pe baza unor cuvinte cheie, cautarea se face in cadrul bazei de date, si nu direct pe web. Acest lucru ii confera motorului de cautare o viteza sporita, si, de asemeni, ii ofera acestuia posibilitatea sa returneze rezultate cat mai aproape de ceea ce doreste utilizatorul.

Google Spider

Toate motoarele de cautare functioneaza intr-un mod asemanator. Acestea scaneaza automat web-ul folosind o serie de “robotei” numiti spiders sau crawlers si creaza o baza de date proprie cu continutul informational ce a fost gasit. Aceasta baza de date este optimizata in mod special pentru procesul de cautare. Toate motoarele de cautare permit utilizatorilor sai, sa caute in cadrul bazei de date personale, folosind o serie sau o combinatie de cuvinte cheie legate de domeniul de interes. Acestea afiseaza o lista de rezultate direct din baza de date proprie, ce contin, de regula, cateva informatii legate de site-ul ce are legatura cu termenii cautati, si un link catre site-ul real ce contine acele informatii. Index-ul diferitelor motoare de cautare este diferit, datorita, in special algoritm-ului pe baza caruia acesta a fost generat. Principala diferenta intre calitatea rezultatelor oferite de motoarele de cautare este data tocmai de acest alogritm. Printre alte aspecte, algoritmul inglobeaza si relevanta paginilor indexate, cat si calitatea informationala a acestora. Aceste calitati, sunt inglobate in cazul lui Google in PageRank. Google nu ofera nici un fel de informatii care sa ne ajute sa intelegem cum se calculeaza PageRank-ul unei pagini sau unui site, dar ne ofera o serie de informatii ce ajuta la imbunatatirea acestuia. Pentru o aproximare relativa a PageRank-ului unei pagini sau unui site (pe o scara de la 0 la 10), Google ne recomanda sa folosim Google Toolbar, un plugin dezvoltat de programatorii Google. Cu toate ca formula de calcul a pagerank-ului nu este cunoscuta, se cunosc principalele elemente ce au influenta asupra acestuia. Este evident ca un site cu un pagerank mai mare va fi situat mai bine in cadrul rezultatelor unei cautari.

Google Crawl – Sincronizare

Google scaneaza web-ul pe mai multe niveluri, si conform mai multor orare. Practic, scanarea in adancime (deep crawl) se executa aproximativ o data la o luna. Acest tip de scanare, implica folosirea multor resurse din partea serverelor Google, si poate dura chiar o saptamana pana la terminarea procesului. Prelucrarea informatiilor scanate, si introducerea acestora in in index-ul Google poade dura o perioada nedeterminata (inca) dupa ce procesul de scanare s-a terminat. Din aceste motive, este posibil sa fiti nevoiti sa asteptati pana la 6 saptamani pana cand o pagina noua a site-ului dvs. sa fie indexata de catre google. In cazul site-urilor nou aparute pe web, cu domenii proaspat achizitionate, acest proces poate dura chiar mai mult de 6 saptamani, datorita unor motive prezentate mai tarziu in acest articol.

Daca Google ar pune accentul mai puternic pe acest tip de scanare “in adancime” (deep crawl) a web-ului, informatiile din index-ul acestuia ar fi aproape tot timpul “expirate”, deoarece ritmul improspatare a informatiilor pe majoritatea site-urilor web ar fi mai rapid decat viteza cu care Google ar reusi sa le scaneze. Totusi, pentru a mentine continutul informational actualizat, Google scaneaza web-ul cu o serie robotei, (proces numit fresh crawl) cu o viteza mult mai mare, personalizata (in general) pentru fiecare site in parte. Uneori, aceasta viteza poate fi personalizata chiar pentru diferitele pagini ale unui site. Acest tip de scanare nu modifica dimensiunea index-ului, dar ii improspateaza continutul informational al acestuia.

Google nu isi asuma nici o raspundere in ceea ce priveste improspatarea informatiilor din index-ul sau, dar, o modalitate inteligenta de a-l determina pe acesta sa scaneze cat mai des site-ul dvs. este sa adaugati cat mai des continut nou (chiar si pagini noi) pe site. Trebuie totusi inteles faptul ca acest tip de scanare nu mareste dimensiunile index-ului, ceea ce inseamna ca paginile noi adaugate nu vor fi (teoretic) verificate in cadrul scanarii ce are ca scop improspatarea informatiilor din index-ul motorului de cautare. Mai precis, este foarte posibil ca “roboteii” sa nu patrunda in adancimea site-ului dvs. in cautarea de continut nou, pe pagini noi adaugate. S-a observat in decursul timpului ca informatiile cel mai des actualizate de catre motoarele de cautare sunt cele de pe prima pagina a fiecarui site, ceea ce inseamna ca ar fi recomandat ca pagina de start a site-ului dvs. sa contina tot timpul continut proaspat si optimizat domeniului de activitate al site-ului. (din experienta personala, am observat ca modificarile aduse primei pagini ale unui site, apar in motorul de cautare cu o intarziere aproximativa de o zi, in timp ce noile pagini adaugate apar mult mai incet). Cu toate acestea, Google stie sa compare continutul care tocmai il scaneaza cu ceea ce avea acesta in baza de date legat de pagina respectiva de la ultima scanare, si daca decide ca pagina respectiva isi improspateaza continutul in mod frecvent, puteti avea surpriza placuta sa observati ca Google decide sa scaneze site-ul in adancime, cu mai multa atentie.

Procesul de scanare in adancime (deep crawl) se executa intr-un mod mult mai automat decat acela de improspatare a informatiilor din baza de date a motorului de cautare. In timpul procesului de scanare in adancime, site-ul dvs. poate fi verificat in intregime, iar noile pagini adaugate sa devina vizibile. Cu toate acestea, Google nu garanteaza integrarea paginilor in index-ul sau. Motivele, si formulele de decizie nu sunt facute publice. Datorita faptului ca Google atribuie PageRank fiecarei pagini (individual) a unui site, este lesne de dedus ca se urmareste inexarea tuturor paginilor unui site. Daca exista o pagina pe care dvs. o considerati importanta pentru site, dar care nu este inca inclusa in index-ul Google, puteti sa incercati sa lansati o cerere de adaugare a acesteia. (va voi explica mai tarziu un pic cum se face acest lucru).

In general, in cadrul procesului de scanare in adancime a web-ului site-urile (sau paginile) noi ce urmeaza a fi verificate sunt detectate automat de catre motorul de cautare, cu toate ca, in anumite cazuri particulare, aceste pagini (sau site-uri) sunt specificate chiar de catre personalul angajat Google.

Mai devreme afirmam ca index-ul motorului de cautare ramane nemodificat intre procesele de scanare. Din punct de vedere tehnic, acest lucru este adevarat. In momentul lansarii unei cautari in Google, acesta verifica cuvintele cheie cu indexul sau, nu cu paginile reale de pe web, ceea ce inseamna ca exista posibilitatea sa apara o oarecare diferenta intre paginile reale ale site-ului si ceea ce Google afiseaza in rezultatele sale, pana in momentul in care acestea vor fi indexate din nou. Totusi, exista doi factori care fac ca index-ul motorului de cautare sa nu ramana static pentru prea mult timp. Frecventa cu care se executa scanarile de improspatare a continutului informational (fresh crawl) il fac pe acesta sa isi modifice continutul (nu si dimensiunile), proces numit everflux. In acelasi timp, perioada in care se actualizeaza toate serverele folosite de Google cu noile informatii extrase din paginile indexate poate dura uneori chiar cateva zeci de ore. Datorita acestor doi factori, exista posibilitatea ca Google sa furnizeze informatii diferite pentru acelasi set de cuvinte cheie, in functie de zona geografica in care se executa cautarea. Acest proces este denumit Google Dance.

Pentru a fi instiintat despre noile articole publicate pe BizPro.ro puteti folosi Feed-ul RSS.
 
 Site-ul BizPro.ro este creat, optimizat si intretinut de catre jjSoft.ro.

   Prin prisma unei vaste experiente privind prezenta online, alaturi de o bogata activitate pe web-ul romanesc, jjSoft.ro ofera servicii profesionale de Optimizare Web, Creare Site si Promovare Online, la preturi competitive.
   Nu ezitati sa solicitati o oferta personalizata, sau sa ne contactati in cazul in care sunteti interesat de serviciile noastre.

Creare Site Basic
Creare Site
Basic

de la 150€
Creare Site Plus
Creare Site
Plus

de la 250€
Creare Site Silver
Creare Site
Silver

de la 350€
Creare Site Gold
Creare Site
Gold

de la 500€
Optimizare Web
Optimizare
Web

de la 150€

  1. Business Promoter Cu noi, succesul este mai aproape. » Importanta Link-urilor in campania de Optimizare Web :

    […] 1. Este foarte important sa se acorde cea mai mare atentie link-urilor tematice. Site-ul dvs. nu are sanse prea mari de succes daca link-urile ce se indreapta catre acesta nu au nici o legatura cu domeniul de activitate al site-ului. Pe langa tematica asemanatoare cu cea a site-ului dvs., este foarte importanta si calitatea acelor site-uri. Astfel, un site ce nu este listat in Google nu va este de nici un folos. Mai mult, faptul ca acesta nu este listat in Google poate fi o dovada ca acesta a fost exclus din index-ul Google datorita incalcarii Termenilor si Conditiilor impuse de acesta. Existenta unui link catre dvs. pe un asemenea site, pe langa faptul ca nu va ajuta cu nimic, este foarte posibil chiar sa va influenteze negativ. Spre exemplu, nu cred ca ati vrea sa fiti asociati cu un site de SPAM. […]

Adauga comentariu

    Despre BizPro.ro

     BizPro.ro are ca scop principal informarea vizitatorilor sai, privind tehnicile actuale de promovare si optimizare web, reprezentand in acelasi timp un mediu de prezentare a produselor si serviciilor oferite de catre jjSoft potentialilor sai clienti.