Optimizare Web

Promovare Online ~ Consultanta Web ~ Dezvoltare Site

Oct
31

Retine, si Evita ! Ce nu ajuta SEO

Autor: ionut

Asa cum exista o serie de modificari ce pot fi aduse site-ului pentru a imbunatati traficul generat de motoarele de cautare catre acesta, exista si o serie de aspecte ce trebuie evitate, tocmai pentru a nu restrictiona acel trafic generat de motoarele de cautare.

Pentru rezultate bune, se recomanda ca intreg continutul informativ al site-ului sa fie vizibil catre motorul de cautare. Pentru a va asigura de acest lucru, evitati :
Folosirea Frame-urilor

Frame-urile nu fac altceva decat sa imparta o pagina in mai multe subansamble independente. Din punctul de vedere al usurintei in programare, sau al design-ului, acest lucru ofera multe avantaje. Totusi, un dezavantaj principal de care nu se tine cont, este faptul ca, in general, motoarele de cautare, (exceptie facand dupa analizele personale MSN) nu stiu sa deschida acele pagini care sunt incarcate in frame-uri, si astfel, nu pot vedea continutul acestora. Din observatiile personale, am tras concluzia ca MSN ar sti sa indexeze acele pagini care se incarca in frame-uri, dar, oricum, acest lucru nu ajuta foarte mult, deoarece le indexeaza si le interpreteaza separat, ceea ce duce la scoaterea din context a acestora.

Deci, daca aveti pagini ce contin frame-uri, si doriti sa le optimizati pentru motoarele de cautare, cea mai buna varianta pentru acele pagini, este de a renunta definitiv la acele frame-uri, si de a face continutul paginilor initiale, vizibile motoarelor de cautare.

Evitati URL-urile dinamice

URL-urile dinamice (spre exemplu cele care contin caracterul “?”, sau “&”, etc) au fost de la inceputul aparitiei motoarelor de cautare foarte greu de urmarit, cu toate ca, pe masura ce acestea au evoluat le-a fost din ce in ce mai usor sa interpreteze asemenea adrese. Cu toate acestea, motoarele de cautare puncteaza mult mai bine un site care contine adrese “user friendly”, care pot fi usor de reprodus, sau de tinut minte, in defavoarea celor care contin adrese cu multe cifre, sau fara o logica sintactica. Se recomanda folosirea in adresa paginii respective un cuvant cheie ce defineste continutul paginii.

Cel mai bun lucru ce puteti sa il faceti in cazul in care aveti un site ce contine asemenea adrese URL, este sa utilizati reguli de rescriere a site-ului (folosind .htaccess pentru Apache) in asa fel incat structura sa ramana aceeasi, dar numele paginilor sa se schimbe.

Inlocuiti imaginile cu text

Este cunoscut faptul ca designerii (in general) recomanda folosirea imaginilor, pentru un efect vizual mai puternic. Dar, din punct de vedere SEO, este cunoscut si faptul ca un motor de cautare nu stie sa recunoasca scrisul afisat in interiorul unei imagini, ceea ce poate duce la o “lipsa de informare” a motorului de cautare in privinta continutului paginii indexate.

Se recomanda astfel inlocuirea (acolo unde se poate) imaginilor ce contin text, cu textul propriu-zis scris direct in cod HTML. De asemeni, se recomanda folosirea atributului ALT al unei imagini, ce poate contine o descriere a imaginii, sau chiar continutul text ce este afisat in imagine. Aceasta abordare are doua avantaje. Primul ar fi ca motoarele de cautare vor lua la cunostinta despre continutul pozei, si, al doilea avantaj ar fi faptul ca utilizatorii care au afisarea imaginilor oprita, sau, dintr-un motiv sau altul nu li se afiseaza acea imagine, acestia vor vedea textul scris de dvs.

Evitati Multimedia

Cu toate ca animatiile flash si filmuletele pot asigura un aspect placut unui site, dezavantajul lor din punct de vedere SEO este ca acestea nu pot fi interpretate de motoarele de cautare. Asta nu inseamna ca se interzice folosirea acestui tip de continut. Se specifica doar ca, trebuie tinut cont de faptul ca motorul de cautare nu va lua in considerare ceea ce expune filmul / animatia respectiva.

O alternativa ar fi inserarea de obiecte flash in pagini native HTML (care contin si text) pentru a obtine acele efecte vizuale dorite, dar, in acelasi timp, pentru a se obtine si avantajele SEO.

Atentie la limbajele de scripting

Limbajele de scripting (precum javascript) nu sunt interpretate de motoarele de cautare. Este recomandat sa nu creati link-uri catre alte pagini folosind aceasta tehnologie. Atentie la meniurile dinamice create cu limbaje de scripting, pentru ca nici acestea nu vor fi interpretate, si, astfel, motorul de cautare nu va afla care sunt paginile site-ului dvs.

O solutie ar fi sa folositi link-uri normale, native HTML pe cat mai mult cu putinta, chiar daca folositi si limbaje de scripting.

NU incercati sa pacaliti motoarele de cautare

Sunt destul de cunoscute deja cazuri in care programatorii anumitor site-uri au incercat prin diferite metode sa exploateze anumite aspecte ale SEO, dar, efectul acestora a fost aproape de fiecare data unul complet nedorit : tratarea site-ului respectiv ca spam, si scoaterea acestuia din rezultatele motorului de cautare.

Nu folositi urmatoarele tehnici, sau orice alta modalitate de a exploata anumite aspecte ale regulilor SEO :

 • nu folositi cuvinte cheie scrise cu font mic, plasate in footer, sau intr-o parte mai putin vizibila a site-ului
 • nu folositi metode de ascundere a textului fata de utilizator (spre exemplu de a folosi text de culoare alba, pe fundal de culoare alba)
 • nu folositi pagini doorway – care au functia de a arata motoarelor de cautare alt continut fata de cel ce va fi aratat vizitatorilor
 • pagini cu continut copiat de pe alte site-uri
 • pagini ce contin doar link-uri catre alte site-uri, sau alte pagini ale site-ului dvs. ( de ordinul miilor)
 • nu folositi in mod abuziv (repetat de prea multe ori, sau folosit in context fara logica) cuvintele cheie.

Pentru a fi instiintat despre noile articole publicate pe BizPro.ro puteti folosi Feed-ul RSS.
 
 Site-ul BizPro.ro este creat, optimizat si intretinut de catre jjSoft.ro.

   Prin prisma unei vaste experiente privind prezenta online, alaturi de o bogata activitate pe web-ul romanesc, jjSoft.ro ofera servicii profesionale de Optimizare Web, Creare Site si Promovare Online, la preturi competitive.
   Nu ezitati sa solicitati o oferta personalizata, sau sa ne contactati in cazul in care sunteti interesat de serviciile noastre.

Creare Site Basic
Creare Site
Basic

de la 150€
Creare Site Plus
Creare Site
Plus

de la 250€
Creare Site Silver
Creare Site
Silver

de la 350€
Creare Site Gold
Creare Site
Gold

de la 500€
Optimizare Web
Optimizare
Web

de la 150€

 1. Business Promoter Cu noi, succesul este mai aproape. » Importanta Link-urilor in campania de Optimizare Web :

  […] 1. Este foarte important sa se acorde cea mai mare atentie link-urilor tematice. Site-ul dvs. nu are sanse prea mari de succes daca link-urile ce se indreapta catre acesta nu au nici o legatura cu domeniul de activitate al site-ului. Pe langa tematica asemanatoare cu cea a site-ului dvs., este foarte importanta si calitatea acelor site-uri. Astfel, un site ce nu este listat in Google nu va este de nici un folos. Mai mult, faptul ca acesta nu este listat in Google poate fi o dovada ca acesta a fost exclus din index-ul Google datorita incalcarii Termenilor si Conditiilor impuse de acesta. Existenta unui link catre dvs. pe un asemenea site, pe langa faptul ca nu va ajuta cu nimic, este foarte posibil chiar sa va influenteze negativ. Spre exemplu, nu cred ca ati vrea sa fiti asociati cu un site de SPAM. […]

 2. adrian :

  Foarte bune informatii, am o mica completare vis-a-vis de framuri nu stiu cat de importanta dar…, daca pagina e salvata in format HTML motoarele de cautare vor sari peste frame si vor putea citi restul continutului.

 3. Simona :

  In ceea ce priveste folosirea frame-urilor, nu ar fi ok utilizarea de noframes tags astfel incat sa se creeze o alternativa fara frame-uri a site-ului? (atunci cand nu se poate renunta la ele)

 4. ionut :

  [@Simona] Ai dreptate. Cand nu se poate renunta la frame-uri se pot folosi tag-uri noframes. Totusi, am observat cazuri care au folosit tag-uri noframes pentru a arata ceva motorului de cautare, complet diferit fata de ceea ce era afisat utilizatorului. Asa ceva … nu e recomandat.

Adauga comentariu

  Despre BizPro.ro

   BizPro.ro are ca scop principal informarea vizitatorilor sai, privind tehnicile actuale de promovare si optimizare web, reprezentand in acelasi timp un mediu de prezentare a produselor si serviciilor oferite de catre jjSoft potentialilor sai clienti.